In memoriam Guus Wijshoff

Op vrijdag 28 oktober jl. overleed op 87-jarige leeftijd Guus Wijshoff, generaal b.d. bij schutterij Eendracht te Papenhoven-Grevenbicht.

De schutterij speelde een grote rol in het hele leven van Guus. In 1951 werd hij lid bij schutterij Eendracht en hij heeft tijdens zijn 65-jarig lidmaatschap veel betekend voor deze schutterij. Als bestuurslid bekleedde hij ruim 30 jaar respectievelijk de functie van secretaris en penningmeester. Dit typeerde Guus, hij was een harde werker achter de schermen. Ook in mindere tijden kon de schutterij op hem rekenen en samen met een klein aantal leden kwam de schutterij deze moeilijke periode door. In 1994 werd hij benoemd tot generaal. Hij was erg trots dat zijn schutterij op 13 juli 2013 het OLS won in Stramproij. “Dat ich dit nog maog mitmake” stamelde hij in vol ornaat en in tranen tijdens de intocht van de OLS-winnaars in Grevenbicht. Ook de verdere organisatie van het OLS was voor hem een groot hoogtepunt. Naast zijn aanwezigheid bij recepties en huldigingen van de OLS-winnaars, werden diverse interviews en media artikelen aan Guus besteed. In 2014 zat hij tijdens de OLS-optocht vanzelfsprekend op de eretribune.

Guus grossierde in welverdiende titels binnen de schutterijwereld. Een opsomming: OLS zilver in 1974, OLS goud in 2004, Kruis van Verdiensten in 1994, 50 jaar lid van de Bond Eendracht, begiftigd met de zilveren Eremedaille in de orde van Oranje-Nassau en schutbroeder van de soevereine orde van de Rode Leeuw van Limburg.

Als je bij Guus en zijn vrouw Gon op visite ging, kreeg je naast een kop geurige koffie steevast inzage in zijn prachtige schutterijfotoboek. Wat was hij trots als hij de mooiste verhalen kon vertellen over de schutterswereld, die zo belangrijk voor hem was.

Tijdens zijn waardige en indrukwekkende uitvaart op 3 november werd hij mede door zijn eigen schutterij begeleid naar zijn laatste rustplaats. Guus zou ook nu weer trots zijn geweest op zijn schutterij, die hem met gepaste muziek naar het kerkhof vergezelde om met een laatste schuttersgroet afscheid van hem te nemen.