Drie generaties generaal bij schutterij Eendracht

By on 28-04-2016 0 117 Views

Trots is de rode draad bij de drie generaals van schutterij Eendracht te Grevenbicht. Drie generaals, omdat de oudste generaal Guus Wijshof, 87 jaar, al jaren geleden vanwege zijn gezondheid de taak overdroeg aan zijn opvolger Huub Penders (74 jaar). Voor Huub kwam vorig jaar de beslissing om niet meer mee te lopen in de optochten en daarom diende het bestuur weer op zoek te gaan naar een nieuwe geschikte kandidaat. Deze werd al snel gevonden in de persoon van Leon Smeets. Een doorgewinterde “sjut”, 48 jaar oud en al 41 jaar lid van schutterij Eendracht.

Het schutterswezen is Leon met de paplepel ingegoten, want zijn vader Michel was al jaren een gerenommeerd lid van de schutterij, evenals zijn broer Wil en oom Harie. Leon liep als manneke van 7 jaar al als bordjesdrager in de grote optochten. Omdat de drumband niet zijn interesse had, liep de 14 jarige Leon later als geweerdrager mee, totdat hij in 1990 tot officier werd benoemd. In zijn 41 jaar als “sjut” kende hij slechte tijden en vooral ook goede tijden.

Zijn bekroning vond in 2013 plaats, nadat schutterij Eendracht het OLS 2013 had gewonnen en hij zich tot koning schoot voor zijn eigen OLS jaar. Een vurige wens die eindelijk werkelijkheid werd. De dolgelukkige en in tranen blijde Leon stotterde dat hij op dat moment maar liefst 25 jaar had moeten wachten. Koning zijn tijdens een eigen OLS, mooier kon ’t niet zijn. Een hoogtepunt in zijn carrière bij de schutterij, niet wetende dat hij drie jaar later als generaal zou worden benoemd.

Gedurende zijn lidmaatschap bij de schutterij is Leon altijd begeleid door zijn voorgangers Guus en Huub. Saillant detail: Guus, Huub en Leon zijn samen 208 jaar oud, waarvan 139 schuttersjaren.

Guus, die zijn eigen generaals fotoboek heeft, bracht hem de fijne kneepjes bij van de exercitie en Huub leerde hem het vakmanschap van het schieten. In zijn eerste jaar als generaal wist Huub tijdens een OLS de eerste prijs te pakken.

Het is voor Leon een grote uitdaging en ook een hele eer, het generaalschap van zijn leermeesters over te nemen. Als Leon gevraagd wordt hoe hij de toekomst van de schutterijen ziet, antwoordt hij met een brede glimlach, dat de toekomst gegarandeerd dient te worden met het blijven boeien van de jeugd voor onze geweldige traditie.

Leon zal de eerste keer als generaal zijn opwachting maken tijdens de Pinksterprocessie te Grevenbicht-Papenhoven op maandag 16 mei. Daarna zal er om 13.00 uur in Oos Hoes zijn officiële installatie plaatsvinden door generaal Huub Penders, waarna gelegenheid is om Leon te feliciteren met zijn bevordering.

Op de laatste vraag om in één woord zijn nieuwe functie te omschrijven, antwoordde Leon:  “Greutsj !”